Naast goede flessen
wijn moet de oenofiel ook enkele verplichte zaken in huis hebben
Om een wijnliefhebber te zijn, moet je de kleine details opmerken. Details van
kleur, aroma of smaak die het verschil maken op het moment van appreciatie.
Maar om frustratie bij het proeven van een wijn te vermijden, moet je verder
gaan en ook begrijpen wat er op dit moment doordringt.
Zodra je jouw eerste fles wijn opent, of zelfs daarvoor al, moet je gemerkt
hebben dat er voor de smaak van zo’n aparte drank een aantal zaken nodig zijn
die helpen bij verschillende functies. In dit artikel hebben wij enkele
artikelen geselecteerd die moeten worden beschouwd als de beste vrienden van de
oenofiel. Bekijk de wijnaccessoires hier!
1. Geklimatiseerde kelder
Allereerst moet je
goed voor jouw wijnen zorgen. Dat betekent dat ze uit het zonlicht moeten
blijven en bij een constante ideale temperatuur.
De veiligste manier om jouw wijn te bewaren is in een geacclimatiseerde kelder,
vooral als je al een zekere regelmaat in de consumptie hebt en elke maand
nieuwe etiketten koopt. Er zijn oneindig veel modellen met de meest
uiteenlopende capaciteiten.
2. Thermometer
Je wilt er toch niet aan twijfelen dat jouw wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd? Dan is het het beste om een thermometer bij de hand te hebben. Er zijn er die de temperatuur rechtstreeks aan de vloeistof meten en andere die rond de fles zijn gewikkeld.
3. Wijnglazen
Het is reeds bekend
dat het verkeerde glas de smaak van de wijn kan veranderen – en veel –
veranderen. Om in huis te hebben, is het het beste om een set fluitglazen te
hebben, voor mousserende wijnen, en een andere set bordeaux glazen, die een
lange steel hebben en een brede basis en langwerpige rand, waarmee
verschillende soorten wijn (behalve mousserende wijnen) kunnen worden
geserveerd.
Bij proeverijen wordt het zogenaamde ISO-glas (International Standards
Organization) gebruikt, dat klein en glashelder is.
4. Kurkentrekker
Er zijn de
eenvoudigste modellen, maar kies indien mogelijk altijd modellen met twee
steunpunten op verschillende niveaus die het hanteren vergemakkelijken.
Ze worden “Sommelier-kurkentrekkers” genoemd en zijn het meest
geschikt voor beginners. Daarnaast zijn er elektrische kurkentrekkers, die het
werk voor je doen.
5. Vacuvin
De vacuvin, die
wordt beschouwd als de beste manier om een wijn na opening langer te bewaren,
verwijdert alle binnengekomen lucht uit de fles en bewaart de resterende
vloeistof met een minimaal verlies.
Als je gewoonlijk niet een hele fles op één dag drinkt, is dit een van de
belangrijkste accessoires, omdat de drank hierdoor nog een paar dagen ideaal
blijft om te worden geconsumeerd.
Bron: Wine And Barrels