5 accessoires die elke wijnliefhebber moet hebben

Naast goede flessen wijn moet de oenofiel ook enkele verplichte zaken in huis hebben

Om een wijnliefhebber te zijn, moet je de kleine details opmerken. Details van kleur, aroma of smaak die het verschil maken op het moment van appreciatie. Maar om frustratie bij het proeven van een wijn te vermijden, moet je verder gaan en ook begrijpen wat er op dit moment doordringt.

Zodra je jouw eerste fles wijn opent, of zelfs daarvoor al, moet je gemerkt hebben dat er voor de smaak van zo’n aparte drank een aantal zaken nodig zijn die helpen bij verschillende functies. In dit artikel hebben wij enkele artikelen geselecteerd die moeten worden beschouwd als de beste vrienden van de oenofiel. Bekijk de wijnaccessoires hier!

1. Geklimatiseerde kelder

Allereerst moet je goed voor jouw wijnen zorgen. Dat betekent dat ze uit het zonlicht moeten blijven en bij een constante ideale temperatuur.

De veiligste manier om jouw wijn te bewaren is in een geacclimatiseerde kelder, vooral als je al een zekere regelmaat in de consumptie hebt en elke maand nieuwe etiketten koopt. Er zijn oneindig veel modellen met de meest uiteenlopende capaciteiten.

2. Thermometer

Je wilt er toch niet aan twijfelen dat jouw wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd? Dan is het het beste om een thermometer bij de hand te hebben. Er zijn er die de temperatuur rechtstreeks aan de vloeistof meten en andere die rond de fles zijn gewikkeld.

3. Wijnglazen

Het is reeds bekend dat het verkeerde glas de smaak van de wijn kan veranderen – en veel – veranderen. Om in huis te hebben, is het het beste om een set fluitglazen te hebben, voor mousserende wijnen, en een andere set bordeaux glazen, die een lange steel hebben en een brede basis en langwerpige rand, waarmee verschillende soorten wijn (behalve mousserende wijnen) kunnen worden geserveerd.

Bij proeverijen wordt het zogenaamde ISO-glas (International Standards Organization) gebruikt, dat klein en glashelder is.

4. Kurkentrekker

Er zijn de eenvoudigste modellen, maar kies indien mogelijk altijd modellen met twee steunpunten op verschillende niveaus die het hanteren vergemakkelijken.

Ze worden “Sommelier-kurkentrekkers” genoemd en zijn het meest geschikt voor beginners. Daarnaast zijn er elektrische kurkentrekkers, die het werk voor je doen.

5. Vacuvin

De vacuvin, die wordt beschouwd als de beste manier om een wijn na opening langer te bewaren, verwijdert alle binnengekomen lucht uit de fles en bewaart de resterende vloeistof met een minimaal verlies.

Als je gewoonlijk niet een hele fles op één dag drinkt, is dit een van de belangrijkste accessoires, omdat de drank hierdoor nog een paar dagen ideaal blijft om te worden geconsumeerd.

Bron: Wine And Barrels