Het verhaal achter de Griekse keuken

Ik ben zelf erg dol op Grieks eten en ga dan ook vaak naar een Grieks restaurant in Almelo. Wanneer je denkt aan Grieks eten, denk je al gauw aan fetasalades en vlees met tzatziki en het populaire gerecht gyros. Maar wat ik niet wist is dat de Griekse keuken veel meer is dan dat. Er zijn een heleboel smaken en variaties in de Griekse keuken die bij de meeste mensen niet bekend zijn. Dat komt, omdat men in de Nederlandse restaurant veelal hetzelfde serveren en als je in Griekenland op vakantie bent, eet je in feite ook alleen maar datgene wat elke toerist eet.

De bijzondere geschiedenis van de Griekse keuken

Het Griekse culinaire landschap is heel breed. Dat is niet zo gek, want de Griekse keuken gaat meer dan vijfentwintig eeuwen terug. Het is daarmee de oudste keuken ter wereld. Griekenland is van oudsher ook een relatief arm land. Daarom werden er altijd simpele maaltijden bereid voor en door de arbeidersklasse. Echter, zorgde de armoede er ook voor dat men creatief te werk ging om een lekkere maaltijd te creëren. Niet zo verrassend dat er dan ook heel veel kruiden, smaken en smaakcombinaties bestaan in de Griekse keuken. Door de geschiedenis heen is het Griekse culinaire landschap alleen maar gevarieerder geworden. De Griekse keuken is verwant met de Italiaanse keuken en het haalt ook haar inspiratie uit de Balkan landen, het Midden-Oosten en Turkije.

Maar wat maakt de Griekse keuken nou echt uniek?

De Griekse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van olijfolie, vele kruiden en granen. Verder wordt vis graag gegeten en zijn de vleessoorten lam en varken populaire. Ook typisch Grieks zijn ingrediënten met kaas, aubergine en yoghurt. In desserts zitten meestal noten en/of honing verwerkt. Verder wordt een maaltijd meestal gecompleteerd met verschillende soorten pasta’s, rijst (risotto), brood of aardappelen.