Specerijen voor beginners

Heb je Gember wel eens verward met kurkuma? Of vraag je je af waar kerriepoeder precies van gemaakt is? Voor jou hebben we een introductie samengesteld met alle meest voorkomende (en sommige ongewone) kruiden en specerijen!

Piment – Lijkt op kruidnagel, maar is scherper en heeft een diepere smaak. Wordt het best gebruikt in specerijenmengsels.

Laurierblad – Voegt een houtachtige achtergrond toe aan soepen en sauzen.

Karwijzaad – Deze naar anijs smakende zaden zijn essentieel voor zuurkool en aardappelsalade.

Kardemom – Deze warme, aromatische specerij wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Het is ook geweldig in gebakken gerechten wanneer het wordt gebruikt in combinatie met specerijen als kruidnagel en kaneel.

Cayennepeper – Gemaakt van gedroogde en gemalen rode chilipepers. Voegt een zoete hitte toe aan soepen, stoofpotjes en kruidenmixen.

Chia Zaden – Nee, deze zaden zijn niet alleen voor het kweken van gekke terracotta sculpturen! Ze zijn bijna smaakloos, maar kunnen worden vermalen in smoothies, ontbijtgranen en gebakken gerechten voor extra voeding en textuur, of zelfs worden gebruikt als veganistische eivervanger.

Kaneel – Komt in bijna elke wereldkeuken voor. Kaneel doet zijn werk als specerij in zowel zoete als hartige gerechten.

Kruidnagel – Zoete en verwarmende specerij. Meestal gebruikt bij het bakken, maar ook lekker bij gestoofd vlees.

Korianderzaad – Aardse, citroenachtige smaak. Wordt gebruikt in veel Mexicaanse en Indiase gerechten.

Komijn – Rokerig en aards. Wordt gebruikt in veel Zuidwest-Amerikaanse en Mexicaanse gerechten, maar ook in Noord-Afrikaanse, Midden-Oosterse en Indiase.

Venkelzaad – Licht zoet en zoethoutsmaak. Het is uitstekend bij vleesgerechten, of zelfs gekauwd op zichzelf als ademverfrisser en spijsverteringshulp!

Fenegriek – Hoewel dit kruid tijdens het koken naar ahornsiroop ruikt, heeft het een nogal bittere, verbrande suikersmaak. Je vindt het in veel Indiase en Midden-Oosterse gerechten.

Knoflookpoeder – Knoflookpoeder wordt gemaakt van gedehydrateerde knoflookteentjes en kan worden gebruikt om gerechten een zoetere, zachtere knoflooksmaak te geven.

Gember – Gemalen gember wordt gemaakt van gedehydrateerde verse gember en heeft een pittige, pittige bite.

Kaffir Lime Leaves – Gebruikt om curry’s en veel Thaise gerechten op smaak te brengen. Kan vers, droog of bevroren worden verkocht.

Foelie – Van dezelfde plant als nootmuskaat, maar smaakt subtieler en verfijnder. Lekker in hartige gerechten, vooral stoofschotels en zelfgemaakte worsten.

Nootmuskaat – Zoet en pittig. Heerlijk in gebakken producten, maar voegt ook een warme noot toe aan hartige gerechten.

Oregano – Robuuste, enigszins citroenachtige smaak. Wordt gebruikt in veel Mexicaanse en mediterrane gerechten.

Paprika – Voegt een zoete noot en een rode kleur toe. Wordt gebruikt in stoofschotels en kruidenmengsels. Er is ook een pikante versie die hete paprika wordt genoemd.

Peperkorrels – Peperkorrels zijn er in verschillende kleuren (zwart, wit, roze en groen zijn de meest populaire). Deze zijn scherp en hebben een milde hitte.

Rozemarijn – Sterk en dennenachtig. Lekker bij eieren, bonen en aardappelen, maar ook bij gegrild vlees.

Saffraan – Saffraan heeft een subtiele maar duidelijke bloemige smaak en aroma, en het geeft voedsel ook een heldere gele kleur.

Salie – Dennenachtige smaak, met meer citroen- en eucalyptusachtige noten dan rozemarijn. Komt voor in veel Noord-Italiaanse gerechten.

Gerookte Paprika – Voegt een zoete rokerigheid toe aan gerechten, evenals een rode kleur.

Steranijs – Hele steranijs kan worden gebruikt om een zoete dropsmaak toe te voegen aan sauzen en soepen.

Sumak – Zuur en citroenachtig, sumak is een specerij uit het Midden-Oosten die geweldig is in marinades en kruidenwreven.

Kurkuma – Soms meer gebruikt vanwege de gele kleur dan vanwege de smaak. Kurkuma heeft een milde, houtachtige smaak. Kan worden gebruikt in plaats van saffraan in een handomdraai of voor degenen onder ons met een budget.