BBQ Roken

Vlees roken op de BBQ

Veel mensen vinden de smaak van barbecue iets unieks waarvan ze het water in de mond gaat lopen. Enerzijds komt dit door de unieke smaak van gegrild vlees en anderzijds de rokerige smaak van de barbecue zelf.

De laatste jaren zien we steeds vaker dat mensen aan de slag gaan met het zelf roken van vlees op de barbecue. Met roken voeg je nog een extra smaak dimensie aan het barbecueën toe.

Wat is dat vlees (of vis) roken?

Vlees roken doe je door je gerecht langzaam -indirect – te garen. Tijdens het garen wordt er hout verbrand waardoor houtrook langzaam in het gerecht kan trekken.

Hoe voeg je de rooksmaak toe aan gerechten

Belangrijk is dus dat je de tijd neemt. Je gerecht zal de tijd nodig hebben om de smaak op te nemen. Daarnaast is het van belang dat je werkt met rauwe (dus geen voor gegaarde) producten. De samenstelling van rauw vlees of vis maakt dat de rooksmaak veel beter wordt opgenomen.

Hoe doe ik dat?

Je hebt dus een paar dingen nodig:

  • Een lekker vers stuk vlees of vis
  • De mogelijkheid om je gerecht langzaam te garen (met andere woorden een BBQ die je kunt afsluiten.
  • Rook
  • Tijd

Je plaatst een stuk vlees op de Barbecue. Je verdeeld de Barbecue in een deel waarop je de kolen brandt en een deel waarop je dat niet doet. Het is een goed idee om een aluminium bakje met water onder het vlees te plaatsen. Hiermee houdt je de kolen op zijn plek en blijft de temperatuur constant.

Het component rook kun je toevoegen door hout of houtsnippers op de kolen te plaatsen. Zorg er voor dat het schoon hout betreft zonder verontreinigingen. Met houtsnippers ben je hier uiteraard van gegarandeerd. Rook mag best subtiel aanwezig zijn en niet te veel en ook niet te lang (ongeveer 50% van de gehele bereidingstijd is voldoende).

En dan is het wachten geblazen. Hou de barbecue brandende en vul af en toe het water bij. Geef je gerechten de tijd dus ga niet de hele tijd kijken. Zorg er voor dat de barbecue voldoende lucht heeft door de ventilatiegaten open te laten. Vlees mag aan de buitenkant best donker zijn.

De tijd die je gerecht nodig heeft is afhankelijk van de grootte en het type product dat je wil bereiden. Verdiep je van te voren in hoe lang je nodig hebt voor een goed gegaard product (doe dit niet op de dag dat je het gerecht wil serveren maar van te voren. In sommige gevallen dien je dit goed te plannen). Dit kan ettelijke uren in beslag nemen. Er zijn fanatiekelingen die vlees soms dagen aan het roken zijn voor een optimaal resultaat.

Meer leren tijden een BBQ workshop

Mocht je er meer van willen weten en ervaring op willen doen. Dan is het een goed en smakelijke idee om eens een BBQ workshop te organiseren.